Verslag informatieavond ‘Van het gas af…’

15 mei 2022 <<

Op 11 mei organiseerde EGR samen met de gemeente een inwonersavond: ‘Van het gas af.. hoe? Op weg naar een energieneutraal Gilze en Rijen’. De nieuwe wethouder duurzaamheid Merijn Scheifes opende de avond. Zijn boodschap is duidelijk, we moeten de aarde goed door geven aan onze kinderen. Daarom moeten we met zijn allen aan de slag.

Merijn gaf de microfoon door aan de Programmamanager duurzaamheid van de ABG-organisatie: Mylene van der Donk. Mylene presenteerde de Transitievisie Warmte. Hierin staat wat de komende jaren de aanpak van de gemeente is om woningen van het gas af te krijgen. Hiervoor zijn verschillende scenario’s onderzocht, zoals het aansluiten op een warmtenet of bv. naar all electric gaan. Deze laatste optie lijkt het beste te passen voor onze gemeente. Hoe word je nou all electric? Allereerst door ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. En door het gebruik van een warmtepomp. In de volgende presentatie ging Peter Gosens in op de mogelijkheden van warmtepompen.

De projectleider van de wijkaanpak van EGR, Arjan Broers, had een verrassing. Hij kondigde aan dat er in elke wijk een wisselbokaal is, voor de eerste woningen die van het gas af zijn. De allereerste bokaal werd door Bert Huisman, wijkcoach van Hofstad, uitgereikt aan Jan en Carla van Gestel. Zij hebben hun woning al een tijdje volledig aardgas vrij. Naast dat ze hiermee flink besparen op de energielasten, vinden ze het vooral belangrijk om de aarde goed door te geven aan toekomstige generaties.

Wisselbokaal voor Jan en Carla van Gestel

Na de pauze vertelde Marcel Otten over bodemenergie. Hij legde uit hoe een bodemwarmtesysteem werkt en hij liet voorbeelden uit de praktijk zien. André Dilweg van Energie Gilze Rijen sloot de avond af. In zijn presentatie nam hij de inwoners mee in de praktische kant om van het gas af te gaan. Hoe maak je je woning aardgasvrij-klaar, en wat kost dat nou?  Inwoners hadden hier veel vragen over, waardoor een levendige discussie ontstond. Goed om te zien hoe inwoners er al mee bezig zijn.