Duurzaam verwarmen

Van het gas af
De ontwikkelingen gaan snel. Tegen 2050 zijn naar verwachting de Nederlandse aardgasvoorraden in belangrijke mate uitgeput. Energie Gilze Rijen helpt je bij het maken van de juiste keuzes bij de stappen op weg naar een klimaatneutraal huis.

Wil ik dat wel? Is dat nodig? Wat heb ik eraan? Kan dat met mijn huis? Allemaal goede vragen die bij een adviesgesprek aan de orde kunnen komen. Want daarvoor kun je bij ons terecht. Vraag een energieadvies aan, dan komt onze energiecoach bij je thuis om alle vragen te beantwoorden.

TIP: Kies een ‘natuurlijk’ moment om maatregelen te nemen bijvoorbeeld bij een verbouwing of een verhuizing. Dan sla je twee vliegen in één klap.

Elektrisch verwarmen: slim of niet?
Vanwege de hoge gasprijs overwegen veel mensen om elektrisch te gaan verwarmen. Dat lijkt goedkoper, maar is het lang niet in alle gevallen. Vandaar in dit artikel over elektrisch verwarmen een (soms wat technische) uitleg.

Alternatieven voor aardgas
Wil je niet meer op gas stoken? Een warmtepomp of warmteboiler zijn alternatieven voor stoken op gas.

Met bijvoorbeeld dit soort heat-pipes verminder je jouw gasverbruik en daarmee je afhankelijkheid van duur gas. Bovendien draag je bij aan ons gezamenlijke streven naar een klimaatneutrale samenleving!

Warmtepompen
Je kan vrij eenvoudig berekenen of een hybride warmtepomp voor jouw huis financieel een goed idee is met  de rekentool van HIER. Bij de berekening moet je uitgaan van een paar aannames. Je weet immers niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Ook hoe de warmtepomp daadwerkelijk presteert in jouw huis weet je pas zeker als je hem in gebruik hebt. Toch geeft de tool een goede indicatie van de terugverdientijd. De rekentool is gemaakt in Excel:  >> Download de tool van HIER <<

Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt koude gemaakt door warmte om te zetten in koude. Warmtepompen zetten een omgevingstemperatuur juist om in een hogere temperatuur. Kijk hier hoe dat werkt: >> Filmpje uitleg warmtepomp (Klokhuis) <<

Voor warmtepompen zijn er uitgebreide toepassingsmogelijkheden als bijverwarming of zelfs als hoofdverwarming. Warmte kan worden uitgewisseld met lucht, maar ook met grondwater. Op het gebied van warmtepompen adviseert Gosens.

 

ISDE subsidieregeling
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Deze regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Hoeveel subsidie krijg je?
De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als een apparaat niet op de lijst staat, kun je er geen subsidie voor krijgen.

Wanneer vraag je subsidie aan?
Aanvragen kan via deze link voor particulieren en deze link voor ondernemers. Het RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Verstuur je aanvraag zodra je een getekende offerte hebt van het te installeren apparaat.