Lening of subsidie

Energiebesparingsmaatregelen: Hoe kan ik dat allemaal betalen?

Ga je verhuizen of verbouwen en denk je na over energiebesparende maatregelen? Maar hoe kom je aan geld?

 

Subsidie
Dit zijn de regelingen op dit moment:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
  Particuliere huishoudens en zakelijke gebruikers (waaronder VVE’s) die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen. Ook voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer 30% subsidie krijgen. Voorwaarde is dat je ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren. De subsidie is afhankelijk van de gekozen maatregel. Voor meer informatie ga je naar de website van het RVO.
 • Subsidieregeling Klimaatbestendig Gilze en Rijen
  Je kunt bij de gemeente subsidie aanvragen voor groene daken, het vergroenen van tuinen, regenwatervijvers, waterdoorlatende verharding en regentonnen. Voor meer informatie over de klimaatsubsidie en voor de aanvraag ga je naar www.gilzerijen.nl/klimaatsubsidie.

 

Geld lenen
Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

 • Hogere hypotheek
  Huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen. Koop je een huis en wil je investeren in energiebesparende maatregelen dan kun je maximaal € 9.000,- extra lenen. Voor erg energiezuinige woningen zijn hogere bedragen mogelijk. Het extra geleende bedrag wordt buiten de inkomenstoets gehouden.

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Bijvoorbeeld de ASN bank biedt voor maatregelen een speciale lening tegen ca. 1% rente. De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.

Natuurlijk is gewoon oversluiten van uw hypotheek ook mogelijk als u de overwaarde van uw huis wilt investeren in maatregelen en een lage rente zoekt.

 • Energiebespaarbudget
  Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. Een aantal geldverstrekkers biedt het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten.

Je kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn.

 • Energiebespaarlening
  De Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel. Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000,-, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.
 • Duurzaamheidslening
  Met de Duurzaamheidslening kun je bij de gemeente Gilze en Rijen tegen een gunstig tarief (op moment van schrijven 1,6%) geld lenen om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500,- lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500,- tot en met € 25.000,- lenen.

Voor de gemeente Gilze en Rijen beoordeelt de Stichting volkshuisvesting Nederland (Svn) de lening en verstrekt deze. De gemeente stuurt je aanvraag dus door naar deze stichting. De Svn toetst of ke de lening kunt terugbetalen en doet een zogenoemde krediettoets. Kijk voor meer informatie over de duurzaamheidslening op www.gilzerijen.nl/duurzaamheidslening.