Nationaal Energie Dashboard: het groenste moment

30 maart 2024 <<

In maart is het ‘Nationaal Energie Dashboard’ gelanceerd. Deze website is een initiatief van TenneT en Gasunie en geeft een overzicht van de actuele opgewekte energie in Nederland. Dat is handig nu een stabiel elektriciteitsnet niet meer zo vanzelfsprekend is. 

Wat is het Nationaal Energie Dashboard?

Op de website van het Nationaal Energie Dashboard zie je de opgewekte en verbruikte energie in Nederland in overzichtelijke interactieve grafiekjes. Door invloeden zoals het weer kan het aanbod van opgewekte energie sterk fluctueren. Op de site zie je daarom 7 dagen vooruit de verwachte hoeveelheid opgewekte zonne-energie.
Het maakt de energiestromen in ons land transparant en ondersteunt de bewustwording van energiegebruik. Je kunt zien hoeveel CO2 uitstoot de verschillende energiebronnen veroorzaken. De hoeveelheid opgewekte duurzame energie heeft hier grote invloed op.

Met de informatie van het Nationaal Energie Dashboard kun je je energieverbruik aanpassen. Zo neemt de onstabiliteit in ons elektriciteitsnet af en voorkomen we netcongestie. Dit voorkomt dat er grote en onnodige investeringen in de energie-infrastructuur gedaan moeten worden. Een win-win situatie voor de netbeheerders en de gebruikers van het energienet.

Het groenste moment

Op de homepage zie je het groenste moment: het tijdstip waarop de meeste duurzame energie wordt opgewekt. Op zonnige dagen is dit meestal rond het middaguur omdat dan de zonnepanelen het meeste opleveren. En het energieweerbericht voorspelt steeds de verwachte opwek van zonne- en windenergie.

Het dashboard onderscheidt zich door het uitgebreide aanbod aan energiedata en informatie over CO2-uitstoot. Naast de uitgebreide grafieken van duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie, zijn er ook andere bronnen zoals kolencentrales, biomassa en kernenergie.