Wijzigingen ISDE subsidie per 1 januari

22 december 2021 <<

 

Per 1 januari 2022 wijzigt de ISDE subsidie voor isolatiemaatregelen en warmtepompen. Ook de SEEH subsidie voor isolatiemaatregelen bij VvE’s wijzigt. In dit artikel lees je over de belangrijkste wijzigingen.

Subsidiebedragen verhoogd tot 30%
Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals zonneboilers en warmtenetaansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten. De nieuwe subsidiebedragen per m2 staan in deze link (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/isde-wijzigingen-2022). De verhoging gaat voor meerdere jaren gelden.

Voor alle maatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten. Voor warmtepompen is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend. Als je in november 2021 je dak hebt geïsoleerd en in februari 2022 je gevel hebt geïsoleerd, kun je voor beide maatregelen in één  keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20% subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde krijg je 30% subsidie.

Oppervlakte-eis versoepeld
Per 1 januari 2022 wordt de minimale oppervlakte verlaagd, die vereist is om subsidie te kunnen aanvragen. De nieuwe minimale vereiste oppervlakten staan in de link onderaan dit bericht
Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Het combineren is niet meer toegestaan om samen de minimale m2 te behalen.

Nieuwe subsidieaanvragen vanaf 24 januari 2022
Vanaf 3 januari zijn alle nieuwe tarieven en voorwaarden op de website van RVO te vinden.
Vanaf 24 januari 2022 kunnen mensen ISDE aanvragen indienen met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen en warmtepomp.

>> meer over de ISDE op onze website