Elektrisch verwarmen: slim of niet?

Waarom elektrisch verwarmen een oplossing kan zijn, maar niet in alle gevallen! Vanwege de hoge gasprijs overwegen veel mensen om dan maar elektrisch te gaan verwarmen. Dat lijkt veel goedkoper, maar is het lang niet in alle gevallen. Vandaar in dit artikeltje een (soms wat technische) uitleg.

Allereerst een stukje uitleg over warmte en energie-inhoud. Als je gas stookt in een CV-ketel, dan verwarmt dit gas je ketelwater. De energie-inhoud van het gas komt met een behoorlijk hoog rendement in het water terecht. Gas heeft per m3 een energie-inhoud van 35,17 MJ en ca. 90% oftewel 31,65 MJ daarvan komt in je CV-leidingen terecht. Elektriciteit heeft per kWh een energie-inhoud van 3,6 MJ. Om elektriciteit om te zetten in warmte wordt een rendement van 100% aangehouden, oftewel om dezelfde warmte te leveren als gas gebruik je 8,8 kWh per m3 gas.

Als je rekent met de huidige kale prijzen van gas (0,95 €/m3) en elektriciteit (0,2 €/kWh) zie je dat je voor dezelfde hoeveelheid warmte met elektriciteit bijna 2 keer zoveel betaalt als met gas. Dus elektrisch verwarmen is veel duurder dan met gas verwarmen…. Dat klopt, behalve in de volgende gevallen:

  1.  Overschot aan zelf opgewekte stroom
    Heb je zonnepanelen liggen en een overschot aan elektriciteitsproductie, dan kan je je investering sneller afschrijven door over te stappen op elektrisch verwarmen. Let er wel op dat het salderen waarschijnlijk wordt afgebouwd. Je warmtebehoefte is het grootst in de winter en je zonnepanelen produceren vooral overdag en in de zomer. Om zoveel mogelijk direct gebruik te maken van de zonnestroom als de saldering stopt is een opslag in een batterij of een groot buffervat op termijn aan te raden.
  2. Toepassen van een warmtepomp
    Door het toepassen van een warmtepomp wordt het elektriciteitsverbruik sterk verlaagd. Dit komt door het unieke karakter van een warmtepomp waardoor je per kWh een rendement hebt (sCOP genoemd) van een factor 3-5. Dus in plaats van 8,8 kWh per m3 gas verbruik je maar 2,2 kWh voor dezelfde warmte (uitgaande van een gemiddelde sCOP van 4). Aan het gebruik van een warmtepomp zitten wel een aantal eisen, zoals een (redelijk) goed geïsoleerde woning en voldoende ruimte (binnen en buiten) om de warmtepomp te plaatsen.
    Je kunt vrij eenvoudig berekenen of een hybride warmtepomp voor jouw huis financieel een goed idee is met  de rekentool van HIER. Bij de berekening moet je uitgaan van een paar aannames. Je weet immers niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Ook hoe de warmtepomp daadwerkelijk presteert in jouw huis weet je pas zeker als je hem in gebruik hebt. Toch geeft de tool een goede indicatie van de terugverdientijd. De rekentool is gemaakt in Excel:  >> Download de tool van HIER <<
  3. Gericht elektrisch verwarmen
    Veel huizen zijn nog steeds ingericht met een centrale thermostaat in de woonkamer. Bij gebruik van badkamer of werkkamer op de eerste verdieping bestaat de neiging om de thermostaat omhoog te zetten om het daar warm te krijgen. In plaats van het hele huis verwarmen is het slimmer gericht en tijdelijk deze ruimtes te verwarmen en dan is elektriciteit heel handig. In de badkamer is het gebruik van infraroodpanelen een goed alternatief en in een werkkamer een elektrische ventilatorkachel.

Tot slot
In alle gevallen is beter isoleren, voorkomen van warmteverlies door kieren en ventileren met warmteterugwinning zeer aan te raden. Warmte die je niet hoeft te produceren is directe winst in de portemonnee.
Laat je adviseren door Energie Gilze Rijen, ga naar www.energiegilzerijen.nl/contact