Thuisbatterij: interessant om zonne-energie op te slaan?

Kun je zonne-energie opslaan in plaats van aan het net te leveren? Ja, dat kan met een thuisbatterij. Met zo’n batterij verbruik je zelf meer van de stroom die je zonnepanelen opwekken. En je vermindert de stroomfile op het net een klein beetje. Maar de aanschafkosten en milieubelasting zijn wel hoog. 

Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30 procent van de zonnestroom die je zonnepanelen opwekken. De rest lever je aan het elektriciteitsnet. Dat komt doordat zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl je vooral verbruikt op andere momenten. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat je zonne-energie op. Die kun je dan later verbruiken.

Maar dit is wel beperkt. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom opslaan. In de zomer is dat te weinig om alle zonnestroom op te slaan die je niet meteen verbruikt. En in de winter leveren je zonnepanelen te weinig op om de thuisbatterij te vullen.

Wil je geld besparen of het klimaat helpen? Dan helpt een thuisbatterij op dit moment niet. De batterij is namelijk nog behoorlijk duur. (bron: Milieucentraal.nl)

Energie Gilze Rijen oriënteert zich op de (on)mogelijkheden en rendement van thuisaccu’s in combinatie met een dynamisch contract. Wat is wijsheid en wanneer wordt het wel/niet interessant?