Duurzaam verwarmen

Van het gas af
De ontwikkelingen gaan snel. Tegen 2050 zijn naar verwachting de Nederlandse aardgasvoorraden in belangrijke mate uitgeput. Energie Gilze Rijen helpt je bij het maken van de juiste keuzes bij de stappen op weg naar een klimaatneutraal huis.

Wil ik dat wel? Is dat nodig? Wat heb ik eraan? Kan dat met mijn huis? Allemaal goede vragen die bij een adviesgesprek aan de orde kunnen komen. Want daarvoor kun je bij ons terecht. Vraag een energieadvies aan, dan komt onze energiecoach bij je thuis om alle vragen te beantwoorden.

TIP: Kies een ‘natuurlijk’ moment om maatregelen te nemen bijvoorbeeld bij een verbouwing of een verhuizing. Dan sla je twee vliegen in één klap.

Elektrisch verwarmen: slim of niet?
Vanwege de hoge gasprijs overwegen veel mensen om elektrisch te gaan verwarmen. Dat lijkt goedkoper, maar is het lang niet in alle gevallen. Vandaar in dit artikeltje over elektrisch verwarmen een (soms wat technische) uitleg.

Alternatieven voor aardgas
Wil je niet meer op gas stoken? Een warmtepomp of warmteboiler zijn alternatieven voor stoken op gas.

Met bijvoorbeeld dit soort heat-pipes verminder je jouw gasverbruik en daarmee je afhankelijkheid van duur gas. Bovendien draag je bij aan ons gezamenlijke streven naar een klimaatneutrale samenleving!

Warmtepompen
Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt koude gemaakt door warmte om te zetten in koude. Warmtepompen zetten een omgevingstemperatuur juist om in een hogere temperatuur. Voor warmtepompen zijn er uitgebreide toepassingsmogelijkheden als bijverwarming of zelfs als hoofdverwarming. Warmte kan worden uitgewisseld met lucht, maar ook met grondwater. Op het gebied van warmtepompen adviseert:

 

ISDE subsidieregeling
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Deze regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Hoeveel subsidie krijg je?
De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als een apparaat niet op de lijst staat, kun je er geen subsidie voor krijgen.

Wanneer vraag je subsidie aan?
Aanvragen kan via deze link voor particulieren en deze link voor ondernemers. Het RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Verstuur je aanvraag zodra je een getekende offerte hebt van het te installeren apparaat.

 

Vimeo-filmpje 'Van het gas af'